Jump to content

oslomike

Members
  • Posts

    156
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    3

Everything posted by oslomike

  1. Nigel and David, Thanks! You've super helpful. Unfortunately though, I think I was asking too much of Retrospect, and maybe even of myself. I've been trying keep things under control work-wise, balancing my real job and at the same time be the IT manager, which I'm not. I'll have to dial it back a little until I get more time. I've found a solution that will work for for the daily disk backup using a different product, while I'll continue to do all my archives with Retrospect and the LTO tapes. I've learned a lot from you both. Thanks again. mike
  2. Realistically, I only really need a backup of projects on the SAN that have been worked on up to a year back in time. In the case of a SAN failure, it's not as important to restore the entire SAN to the state it was in before it failed; anything missing is on LTO tapes. Two years is a good buffer, and if a script could keep me current with projects that are up to two years old, I would be very happy with that. If I wanted to do that, is there a script that I can set up that will do exactly that?
  3. David, this is very interesting. In my case, for my Disk Media Backup, can I select an entire disk as the directory and set the script to include (Backup) everything Created within the past 24 months, and exclude (remove) everything created before 24 months ago? I didn't quite find out how to do the last part. I do have a license for v17 so these "seekrit" options should be available. I'll look into it some more.
  4. Hi Nigel, Lot's of info here. Thank you for all the good pointers and detail. I know it takes time to write these posts, so yes, thanks for being so generous. You mentioned that I should just backup everything on the SAN. I was hoping/thinking that making a disk media set I would do that and make it so I could do quick restores any project in any point in time that was worked on within that past two years without having to get out the LTO tapes. The life saver scenario for me is for the occasion where I accidentally saved over a version of a song which has been heavily modified, only to find out the artist preferred the version I was working on two days ago, which I destroyed. My backups/archives to LTO tapes happen daily in the middle of the night, I was planning on having the Disk Media Set backup scripts also run nightly. And I was hoping I could set it and mostly forget it. In my mind, grooming sounded like a good idea. Set it up and always have 24 months of backups online and ready to be restored. As for grooming scripts, option 2, using selectors was what I was thinking, but maybe it's not possible. I don't know if this is possible, but it's the goal. I'll keep reading and trying to learn how it all works and what is actually possible. Thanks again.
  5. Thanks Nigel. I appreciate the lesson on the different between backup and archive. 🙂 I admit I've never used the term "archive", I've always used "backup." For me they've been one in the same because I've always done my backups to the tapes and I archive them in different safes in different locations. I have a rotating set of three, with one complete set always in a safe close to the backup machine for when I need to restore something, which is fairly often. BUT NOW, after al the help and insight I've received here, I'm going to make a proper backup to local disks. AND I think I need a little help with the script. Here's what I'd like to do: I would like to make a Disk Media backup script that will backup any file or folder on a RAID disk that has been created or modified within then last 24 months. Anything that is older than 24 months that hasn't been touched, gets groomed off the Disk Media Backup set. Is this possible? I have looked at the Rules possibilities in RS, but I haven't figured out which rule(s) are the ones that are best. It seems a couple will do the job, but I suspect there are nuances in how they behave that will affect the outcome. Any tips? Thanks.
  6. Nigel, SAN is for live data for the most part. We tend to keep projects that are up to 18 months old because clients in the music industry have a tendency to need the material to make something new from it; long story. So, I this is what I'm thinking would be good for me. 1. Archive the entire SAN to LTO; happens nightly and is rotated with three media sets throughout the week. (Archive is taken care of) 2. With a NAS or internal drives in the MacPro, 12 T of disk storage to keep 18 months of backup, with the use of a filter in RS, and writing the data to Disk sets. (backup taken care of) 3. Groom disk sets so that any project or file that's older than 18 months gets groomed off the disk media sets. Am I understanding this correctly? The great thing for me about RS, is that it does it's thing and I ONLY have to make sure the correct LTO tape is in the drive. It's pretty much set it and forget it. I'm hopefully what I described above can also be set and forget for the most part.
  7. Hi Nigel! Once again, thanks! I'll try and have a look at the 13.5 version over the weekend. I did try to rebuild a v6.1 File set using RS 17 but it came out the same as 10.5. I'm hoping that 13.5 will be magic. OR, can you think of some simple setting somewhere that might affect the rebuilds that I'm doing? Maybe even the way my File Sets were created in v6.1?
  8. Hi Nigel, Thanks for doing that test. I tried your suggestion where I attempt a Restore and then select More Backups, but the results are always empty. The RS console shows me the rebuilt Media set has over 300 backups in it, but the program will now show me any of them. Strange. Maybe it's actually better in later versions of the program? I couldn't find a MacOS v13 of the app that you mentioned. Are you using a PC? Could that be the difference? I would rarely need to get to the older snapshots, but once in a while, it can be a real lifesaver.
  9. Hi Nigel, I see that I didn't really understand the difference between backup and archive. It seems a lot clearer now. In my case, an archive has been the priority. I have three media sets that are rotated three times a week. What I'm discovering is that we could probably benefit from having a RS Disk Media set that backups everything on the SAN RAID that's less than 18/24 months old. I guess this is something RS can do, yes? Is that what you mean by scrubbing? Is that also what Retrospect calls grooming? I'll look into it. As far as if I REALLY need to keep old archives and every snapshot. I would need it only very seldom, but when I do need it it's a life saver. I will probably end up making v6.1 File Sets of all my old v4-v6 Media sets just so I can get the data off the old tapes that are getting increasingly problematic, and then back up all of those File Sets to the RS v17 on the LTO tapes. I don't really enjoy the IT hat I have to wear, but I'm getting better at it, especially thanks to people like yourself and others who have been very generous with what they know. I'm very grateful. Thanks
  10. Nigel, You're correct about my old backups, I wasn't very smart in the early days; I'm only a little smarter now. 🙂 I do have triplicate Media sets on all my LTO-5 Sets and the live shared storage we use daily is a spread across several RAID 5 volumes. I should probably have a better system for maintaining and grooming some sort of mirror backup that can automatically groom the hard disks after 18 months time. Would a NAS be good for this?
  11. Hi Nigel, You got me thinking. Are you native 6.1 Files Sets showing up in the Retrospect app as a Folder, or a single file. My File Sets that I transferred from tapes show up as a Folder in Retrospect and that's probably because the File set consists of two files, a catalog file and then all the data in another file. On my 10.5 system, when I rebuild a 6.1 File Set, I'm only able to rebuild by selecting the Data file; the catalog file seems to be ignored. I just wondered if you experience the same?
  12. Hi Twickland! I tried everything, including Force Quit from the Activity Monitor app. It magically restarts itself in seconds. It's alive! 🙂
  13. After rebuilding the v6.1 media set using RS 10.5, the catalog shows that there's 335 backups in the media set. Is there a trick to accessing them? They don't show up on Backups Tab nor can I "retrieve" any. Looks as if there's 335 backups somewhere.
  14. David, Thanks for the history lesson! I find it interesting. I suspect there's some bugs several places. In fact, after just now creating a new LTO media set using RS 6.1 (transferred a file set to a tape media set: LTO-5), and then rebuilding that same media set (reading the LTO-5 tape) using RS 10.5, alas there's no snapshots in the new 10.5 catalog. I'm almost completely sure that the snapshots are they're there on the LTO tape because RS 6.1 shows me all of them when attempting a restore. Is it possible that the snapshots didn't get written to the LTO tape by RS 6.1? Some setting I might have overlooked? I hope I didn't explain that too poorly. Well, I'm starting to give up on the idea of consolidating everything to LTO tapes running on one machine. Just doesn't seem doable. It is a big plus to have the data on LTO tapes, even if it's still running on v6.1; it consolidates so many 8mm tapes and it's so much faster. I truly thought this was going to end up different. Maybe it's pilot error, could very well be. I'll keep trying. Thanks for everyone's help, it's much appreciated.
  15. Does Retrospect have a division of the company that can recover tapes? I'll have to look into that. Thanks for the tip David. Regarding the original problem with the one bad tape, I have a little more info I wish to share. Originally, I was trying to rebuild a catalog with v10.5 of retrospect, which can read v6 media sets. RS 10.5 can indeed read this tape, which is a 6.x media set, but I got that pesky error at the end of the first tape. So, I tried rebuilding that same tape set with the earlier v6.1 Retrospect and alas, it reads the tape just fine, no errors. Go figure. So, in light of that, I managed to get the PCI card to connect my LTO to the v6 machine and I'm just now trying out a transfer/copy of some File sets to a new LTO tape media set. I will then try to rebuild that LTO tape with RS v10.5 and see if the new catalog also contains all of the snapshots. I'll let you know how it goes
  16. Hi Nigel! Thanks for your insight on what you think is best. It does seem like a good way to go. As you said, It'll probably take longer to get them combined but I think I''ll try that. It's worth a try. You mentioned if it's worth to keep old archives, in my case, the data from 10 year back in time are all multitrack music productions I've worked on, and I'm being surprised all the time by people asking if I can make a new version of a song for a film or something similar. Lucky them I have the archives, though it's not my responsibility. BTW, are there any inexpensive data recovery companies in the UK that specialise in tape recovery? I'm just wondering in case I ever need to get data off a tape that has problems. We have one here in Norway, but it's expensive.
  17. Thanks Nigel, I'm interested in learning more about what works best.
  18. Hi David, The tapes are definitely AIT-2 tapes and were created is in 2006. I'm almost completely sure that they're v6 Media Sets from my old mac that ran v6 for many years. Right around this time, ca 2006, I had a very unfortunate break-in at work right when I switched computers for the backup machine and the old computer with all of the v4 and v5 catalogs was stolen. Fortunately, I was smart enough to back up "most" of the catalogs on that machine and put them on a newer system backup. I used v6 for a long time, and was kind of late to migrate to v8. I didn't migrate to v8 until about 2010 and that's when I started using LTO. I had a very unfortunate break-in at work right when I switched computers for the backup machine and the old computer with all of the v4 and v5 catalogs was stolen. Thanks for sharing the story about ITT tape systems, interesting read. 🙂
  19. Hi, So sorry for all the confusion! I DO appreciate all the help and would hate to stir up any bad feelings. 🙂 I have multiple parallel challenges I'm facing and it's hard for me sometimes to organise it myself. In regards to this thread to which I'm replying, I'm having an issue with the first AIT-2 tape of a 3-tape Media Set (Media Set was created using Retrospect 6). The system that was running the rebuild at the time of the "replace media" problem consists of a 5,1 Mac Pro High Sierra. The only tape drive connected is an AIT-2 via firewire. The version of Retrospect is v10.5. (An extra challenge I'm having with this machine is that I cannot get the Retrospect Engine to quit, but I won't get into that now). So after the above mentioned AIT-2 tape encountered some error at the end of the catalog rebuild, I was able to STOP the Retrospect process and it saved the contents of that first tape as a Media Set catalog. I don't find any snapshots but I can search for files and folders. What would be very nice is if I can continue rebuilding that catalog starting from the second tape but keep the contents of the first tape in the catalog. Here is where it starts to get confusing: Sitting next to my 5,1 Mac Pro is my 2,1 Mac Pro . It has an ATTO SCSI PCI card connected to it and hanging off the card is an Exabyte tape drive. The Macpro 2,1 is running Retrospect v6.1. There are times when I also connect the AIT-2 drive to this 2,1 Macpro in order to recatalog any AIT tapes that were created with earlier versions of Retrospect (v4 and v5), which the 5,1 Macpro setup won't read (v10.5 reads v6 but nothing earlier). The 2,1 macpro runs v6.1 and it quits just fine. So, back to the original problem of this thread, is there a clear best choice of paths to take to both recatalog and copy the data off the "bad" tape? I understand the different scenarios you mentioned above, I'm just hoping I might get a little guidance as to what to try first, now that you hopefully have a clearer picture. In regards to older posts about an old Leopard running Mac, I have always used the same drive, or same drive model (I usually keep a spare for when one goes down.). I've never had any problems with reading or writing with the AIT drives and all the data I've retrieved is very well preserved and not much fuss, BUT I have had those drives do some nasty things to the tapes themselves (cut/crunch/twist). Interestingly, my Exabyte tapes are nearly flawless, both mechanically and data integrity wise. I'm really sorry if I'm not as clear as you'd like, I use a lot of time writing these posts, as I I'm sure you do as well, and I apologise if I seem unappreciative. I'm very happy to get help. Thank you.
  20. Hi Lennart, Thanks for the clarification. That makes sense. As far as marking a tape as missing, Retrospect didn't give me that option to continue the process in any way. Can I repair this particular catalog by somehow forcing Retrospect to continue cataloging from the second tape? Seems that when I tried to do a rebuild, it asks for the first tape. I haven't tried repairing starting with the second tape, but I'm curious as to what will happen.
  21. Hi Lennart, I don't totally understand the what you mean by input and output tapes. In this process I'm speaking about in the orig post, I'm doing a recatalog because the original catalog is lost. So, I don't have the data off the tape yet, just trying to catalog it first.
  22. I haven't tried uninstalling as per the link you gave me, David. I'll try that when I get home. Thanks
  23. Hi, Yes, some missing info. MacPro 5,1, High Sierra OS, Retrospect 10.5. This is installed on my home machine so I can continue cataloging from home. I just brought the AIT drive home and it connects via firewire cable. Works well. However, after installing Retrospect on this machine, I've noticed a couple things. One, very long shut down and restart times, around 10 minutes, and two, the retrospect engine won't quit, for anything. I noticed that it wouldn't quit when I had a recatalog process fail because of a bad tape. This left the drive in a strange state where it would no longer communicate with Retrospect. I read somewhere that I might reconnect to the drive without having to restart simply by turning off the drive, stop the retro engine, turn on the drive, and restart the retro engine. I don't know if it works because I can never get the engine to stop. I've never seen this before. Thoughts?
×
×
  • Create New...