Jump to content
EWTHeckman

Email notifications broken in 12.5

Recommended Posts

I just upgraded from Retrospect 11.5 to 12.5 today. One problem I immediately noticed is that once again, email notifications have stopped working. (They worked only rarely in 11.0, and had finally become mostly reliable in 11.5.)

 

The first failure message I saw says "No server found at that address (-597)" which is clearly not true since it was working just before the upgrade.

 

After digging around the forums, I found notes that disabling the SSL feature should fix the problem, but attempting to do so leads to an "Invalid response from SMTP server (-592)" error.

 

I captured the TCP communications between my Retrospect Server machine and the mail server. Here they are, sanitized for privacy:

 

With SSL active:

 

TCP packet from [Retrospect Server IP]:54157 to [Mail Server IP]:587 (0 bytes)

SYN

 

TCP packet from [Mail Server IP]:587 to [Retrospect Server IP]:54157 (0 bytes)

SYN ACK

 

TCP packet from [Retrospect Server IP]:54157 to [Mail Server IP]:587 (0 bytes)

ACK

 

TCP packet from [Mail Server IP]:587 to [Retrospect Server IP]:54157 (31 bytes)

ACK PUSH

220 [Mail Server Name] ESMTP

 

TCP packet from [Retrospect Server IP]:54157 to [Mail Server IP]:587 (0 bytes)

ACK

 

TCP packet from [Retrospect Server IP]:54157 to [Mail Server IP]:587 (16 bytes)

ACK PUSH

EHLO localhost

 

TCP packet from [Mail Server IP]:587 to [Retrospect Server IP]:54157 (0 bytes)

ACK

 

TCP packet from [Mail Server IP]:587 to [Retrospect Server IP]:54157 (88 bytes)

ACK PUSH

250-[Mail Server Name]

250-STARTTLS

250-SIZE 20971520

250-PIPELINING

250 8BITMIME

 

TCP packet from [Retrospect Server IP]:54157 to [Mail Server IP]:587 (0 bytes)

ACK

 

TCP packet from [Retrospect Server IP]:54157 to [Mail Server IP]:587 (10 bytes)

ACK PUSH

STARTTLS

 

TCP packet from [Mail Server IP]:587 to [Retrospect Server IP]:54157 (19 bytes)

ACK PUSH

220 ready for tls

 

TCP packet from [Retrospect Server IP]:54157 to [Mail Server IP]:587 (0 bytes)

ACK

 

TCP packet from [Retrospect Server IP]:54157 to [Mail Server IP]:587 (186 bytes)

ACK PUSH

[Data block]

 

TCP packet from [Mail Server IP]:587 to [Retrospect Server IP]:54157 (1460 bytes)

ACK

[Data block]

 

TCP packet from [Mail Server IP]:587 to [Retrospect Server IP]:54157 (1460 bytes)

ACK

[Data block]

 

TCP packet from [Retrospect Server IP]:54157 to [Mail Server IP]:587 (0 bytes)

ACK

 

TCP packet from [Mail Server IP]:587 to [Retrospect Server IP]:54157 (1460 bytes)

ACK

[Data block]

 

TCP packet from [Mail Server IP]:587 to [Retrospect Server IP]:54157 (46 bytes)

ACK PUSH

[Data block]

 

TCP packet from [Retrospect Server IP]:54157 to [Mail Server IP]:587 (0 bytes)

ACK

 

TCP packet from [Retrospect Server IP]:54157 to [Mail Server IP]:587 (0 bytes)

FIN ACK

 

TCP packet from [Mail Server IP]:587 to [Retrospect Server IP]:54157 (0 bytes)

FIN ACK

 

TCP packet from [Retrospect Server IP]:54157 to [Mail Server IP]:587 (0 bytes)

ACK

As you can see, Retrospect is definitely communicating with my mail server.

 

Without SSL:

 

TCP packet from [Retrospect Server IP]:54126 to [Mail Server IP]:587 (0 bytes)

SYN

 

TCP packet from [Mail Server IP]:587 to [Retrospect Server IP]:54126 (0 bytes)

SYN ACK

 

TCP packet from [Retrospect Server IP]:54126 to [Mail Server IP]:587 (0 bytes)

ACK

 

TCP packet from [Mail Server IP]:587 to [Retrospect Server IP]:54126 (31 bytes)

ACK PUSH

220 [Mail Server Name] ESMTP

 

TCP packet from [Retrospect Server IP]:54126 to [Mail Server IP]:587 (0 bytes)

ACK

 

TCP packet from [Retrospect Server IP]:54126 to [Mail Server IP]:587 (18 bytes)

ACK PUSH

EHLO [Local Machine Name]

 

TCP packet from [Mail Server IP]:587 to [Retrospect Server IP]:54126 (0 bytes)

ACK

 

TCP packet from [Mail Server IP]:587 to [Retrospect Server IP]:54126 (88 bytes)

ACK PUSH

250-[Mail Server Name]

250-STARTTLS

250-SIZE 20971520

250-PIPELINING

250 8BITMIME

 

TCP packet from [Retrospect Server IP]:54126 to [Mail Server IP]:587 (0 bytes)

ACK

 

TCP packet from [Retrospect Server IP]:54126 to [Mail Server IP]:587 (12 bytes)

ACK PUSH

AUTH LOGIN

 

TCP packet from [Mail Server IP]:587 to [Retrospect Server IP]:54126 (38 bytes)

ACK PUSH

504 auth type not available (#5.5.1)

 

TCP packet from [Retrospect Server IP]:54126 to [Mail Server IP]:587 (0 bytes)

ACK

 

TCP packet from [Retrospect Server IP]:54126 to [Mail Server IP]:587 (6 bytes)

ACK PUSH

QUIT

 

TCP packet from [Mail Server IP]:587 to [Retrospect Server IP]:54126 (25 bytes)

ACK PUSH

221 [Mail Server Name]

 

TCP packet from [Retrospect Server IP]:54126 to [Mail Server IP]:587 (0 bytes)

ACK

 

TCP packet from [Retrospect Server IP]:54126 to [Mail Server IP]:587 (0 bytes)

FIN ACK

 

TCP packet from [Mail Server IP]:587 to [Retrospect Server IP]:54126 (0 bytes)

FIN ACK

 

TCP packet from [Retrospect Server IP]:54126 to [Mail Server IP]:587 (0 bytes)

FIN ACK

 

TCP packet from [Mail Server IP]:587 to [Retrospect Server IP]:54126 (0 bytes)

ACK

 

TCP packet from [Retrospect Server IP]:54126 to [Mail Server IP]:587 (0 bytes)

ACK

Is there a solution to this?

Share this post


Link to post
Share on other sites

I am having the same problem and have found that toggling the SSL on and off only changes the failure message to an error -530 unlike what EWTHackman saw. I have tried several different mail servers, the one on the server (using the name and 127.0.0.1) and on other boxes by name and IP with the same results. Solutions?

 

Paul

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×