Jump to content

arachnaut

Members
  • Content count

    21
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    1

Posts posted by arachnaut


  1. I, too, have seen many grooming errors in 8.0. I decided to do this update yesterday after I saw your post and I've been running my backups continuously since then - they are still proceeding, but so far no problems that I can see.

     

    I recycled all my backup sets and I have the file copy verification after backup set, so this takes a while.

     

    Prior to the install I uninstalled 8.0 and did a custom install of the 8.1 pre-beta. I just installed the basic backup stuff - no report watcher, insta-scan or backup scripts.

     

    I am running Windows 8 with Media Center (64-bit) and used the 64-bit Retrospect installer.


  2. I've used File backup long ago, by accident, until I discovered Disk backup. The distinction was confusing to me at first.

     

    With Disk backup you choose a folder or drive location for the backup set and CD-sized archive chunks are saved in a file sequence. Each new backup adds to the sequence.

    You can recycle the set or groom at any time. Recycling starts a new sequence and erases the old. Or you can specify a new backup set and archive the old sequence.

     

    Grooming attributes are configurable - there is a special policy or you can set the number of backups to save (such as the last 10).

     

    I do incremental backups each night, with a monthly 'Verify' script followed by a 'Groom' script which is set for 10 backups saved.

     

    I rarely have any problems with grooming, but eventually I do see some errors, perhaps due to a nightly power dip or whatever. This may happen a few times a year. The catalog may be recreated from the backup file set.

     

    What is odd about the Disk backup is that when you set it up, you specify a Disk drive, not a folder, and Retrospect makes a folder for you. Generally I prefer to specify all this stuff, but that's the way it is.

     

    Generally speaking I do an Acronis Image backup periodically for disaster recovery at periodic 'safe' points when I know everything is stable. I do nightly scripted unattended Retrospect incremental backups to recover files or get the system up-to-date from the last Acronis image.

     

    I do this because a system restore from Acronis only takes about 15 minutes (I keep the system drive rather sparse.)


  3. I've been noticing a new folder entry in my Appdata folder called Appclicks with a settings file containing stuff like this (I obfuscated personal data):

     

    [settings]

    ACCleanQuit=0

    launches=xxx

    user_uuid=xxxx-xxxx-xxxx-xxxx-xxx

    ACEnableService=1

    ACEvents=

    ACExistingUser=1

    ACLastUsersEventDate=xxxxxxxxx

     

    I think this is due to a dll in Retrospect called appclicks.dll.

     

    Inspecting the binary file shows that it might be calling WinHttp to send some user info, like shown below in the image.

     

    I guess this is cause by clicking the preference to send anonymous usage stats, but at first I was a bit alarmed.

    post-22736-0-14539000-1353443307_thumb.png


  4. I feel about as you do Colin. I was disappointed to lose 7.7. I don't need ProActive backup, nor the InstaScan. But I do want to support a rather fine piece of software.

    I had thought of installing Windows 8, but after playing around with it in a store and reading a bit on-line - I don't think I will change anything in my Windows 7 system.

    • Like 1

  5. I have disabled the Instant Scan as well, for some of these reasons, but mostly because I didn't want something to run unexpectedly while I am creating a great deal of audio files during recording sessions. I don't want any extra latency or interrupt processing on audio-critical projects. Audio generation is much more critical of DPC and Interrupt latency than any other application, including video.


  6. For Retrospect 8 on Windows 7 SP1 (64-bit):

     

    If I set StartRetroISA=1

    in C:\ProgramData\RetroISA\retro_isa.ini

    can I disable the RetroInstantScanService or set it to Manual?

     

    I have just a single desktop, no clients. I run audio applications that don't tolerate interrupt latency and I minimize all non-essential services.

     

    Since I only use Retrospect for nightly backups, I don't see any necessity for this service.


  7. In the previous versions of Retrospect and the latest version 8 I have seen this behavior - data files of junctions made with the 'mklink' command get backup up unnecessarily. I have Windows 7 Professional SP1 64-bit.

     

    I have a script that I run that makes MD5 hashes of all the files on my drives. The end result is a file that looks like this <drive>-date>@<time>.md5 (for example):

    C-Drive-2012-02-01@10-11-31-110.md5

     

    After each run, the file symbolic link is created, in this case:

    C-Drive.md5

     

    The command that does this in the script looks like this:

    mklink %_symlink% %_target% 1>nul

     

    I notice that some of these symlink (junction/reparse points) files get backed up in my nightly incremental backups.

     

    I don't know why they get backed up - they don't change until I run the disk utility again - which I do only rarely.

     

    Also, the symlink is not backed up - the data file is backed up.

     

    And finally. not all of these get backed up - I have 14 drives set up this way, but only a few get backed up.

     

    Attached is a composite image that demonstrates it, In the first part I show the backup set sessions for three cases: a nightly automated backup, followed by a test example of two backup initiated manual just now, one after the other. Overlaid on that is the detailed Windows explorer view of these symlinks. (I deleted the U drive symlink after the nightly backup).

    post-22736-0-63367700-1352398447_thumb.png


  8. Thanks for the reply. I was not aware of any failed grooming, but I have encountered failures while grooming before.

    Usually the older the backup set and the more it has been groomed, the more likely this may fail, so I usually recycle the backup set once or twice a year.

    This disk volume is used to hold all my audio libraries which are large and seldom change, but also the audio projects that change constantly.


  9. After a bunch of restarts, I managed to halt Retrospect before it could start the groom and I recycled all my backup sets and restarted the backups. It seems to be proceeding well, but I have a long way to go. I have not noticed any significant speed increase from 7.7, and, in fact, the Explorer shell is rather unresponsive while Retrospect runs, even though it is using just one core.

     

    Also, the notification area icon does not seem to appear.


  10. I have been using Retrospect 7.7 but today just installed the new trial version of Retrospect 8 for Windows 7 (64-bit).

     

    I went through the install, made a few minor changes to my previous scripts and started to run the system backup script.

     

    It is still running, but I see these errors being logged:

     

     

     

    + Normal backup using System at 2012-11-06 1:18 PM

    To Backup Set System...

     

    - 2012-11-06 1:18:38 PM: Copying System (C:)

    Using Instant Scan

    File "C:\Users\Jim\AppData\Local\Microsoft\Windows\Caches\{AFBF9F1A-8EE8-4C77-AF34-C647E37CA0D9}.1.ver0x0000000000000358.db": can't read, error -1101 ( file/directory not found)

    File "C:\Users\Jim\AppData\Local\Microsoft\Windows\Explorer\ThumbCacheToDelete\thm8121.tmp": can't read, error -1101 ( file/directory not found)

    File "C:\Users\Jim\AppData\Local\Microsoft\Windows\Explorer\ThumbCacheToDelete\thm8122.tmp": can't read, error -1101 ( file/directory not found)

    File "C:\Users\Jim\AppData\Local\Microsoft\Windows\Explorer\ThumbCacheToDelete\thm8123.tmp": can't read, error -1101 ( file/directory not found)

    File "C:\Users\Jim\AppData\Local\Microsoft\Windows\Explorer\ThumbCacheToDelete\thm8124.tmp": can't read, error -1101 ( file/directory not found)

    File "C:\Users\Jim\AppData\Local\Microsoft\Windows\Explorer\ThumbCacheToDelete\thm8125.tmp": can't read, error -1101 ( file/directory not found)

    File "C:\Users\Jim\AppData\Local\Microsoft\Windows\Explorer\ThumbCacheToDelete\thm8126.tmp": can't read, error -1101 ( file/directory not found)

    File "C:\Users\Jim\AppData\Local\Microsoft\Windows\Explorer\ThumbCacheToDelete\": can't read security information, error -1101 ( file/directory not found)

     

     

     

    The selector I am using for the backup is 'All Files Except for Cache Files' and these seem to be cache files.

     

    I never saw this in Retrospect 7.

    • Like 1

  11. In Retrospect 'Manage Scripts' under Edit and in the Backup window under Options select

    'more choices'.

     

    There I set 'Stop when open files cannot be backed up'.

     

    Then in PerfectDisk 2008 I set VSS mode to 'Stop if any shadow copies exist'.

     

    Since I'm not using Shadow copies (to my knowledge) this should have no affect.

     

    It does seem to make the problem go away. It was a random event, and I haven't

    seen it happen again since I made the change. Nothing else seems to be affected.

     

    If I see anything happen I'll post something later.


  12. Thank you for the response.

     

    I am not using any software that needs VSS - no databases or anything like that.

     

    I do have PerfectDisk 2008 set up to run defragmentation in VSS compatible mode,

    and I set it that way mainly because I knew Retrospect uses that. But frankly, I

    don't know much about the innards of VSS or how the document sets are linked. I

    just changed the setting to be 'Stop if shadow copies exist' just in case.

     

    Since it is a new drive I have been running PerfectDisk on it quite a lot. By

    running in VSS compatible mode is PerfectDisk making thousands of shadow copies

    of files - one for every defrag?

     

    I don't know if there is some interaction going on here. Maybe I should ask in

    the PerfectDisk forum?

     

    Can someone shed a little enlightenment on this?

     

     

     

     


  13. I have been having a problem that occurred just recently after

    I cloned my 200Gb system drive to a larger 1TB drive.

     

    At the time it first occured a few weeks ago I was on Retrospect 7.5, but

    now I am using 7.6. The error is the same. I sometimes get an error that

    Open File Backup can't start. At that time an error is logged:

     

    Event Type: Error

    Event Source: VolSnap

    Event Category: None

    Event ID: 20

    Date: 6/10/2008

    Time: 11:58:36 AM

    User: N/A

    Computer: KRELL

    Description:

    The shadow copy of volume G: was aborted because of a failed free space

    computation.

     

    For more information, see Help and Support Center at

    http://go.microsoft.com/fwlink/events.asp.

    Data:

    0000: 00 00 00 00 02 00 58 00 ......X.

    0008: 00 00 00 00 14 00 06 c0 .......À

    0010: 00 00 00 00 9a 00 00 c0 ....?..À

    0018: 00 00 00 00 00 00 00 00 ........

    0020: 00 00 00 00 00 00 00 00 ........

     

    I am using Windows XP SP3.

     

    This error occurs randomly, and a restart fixes it. It happens at the start of the backup right

    after the 'Starting Open File Backup' message appears.

     

    I have plenty of free space on G: (over 750 GB).

    G: is one partition on the 1TB drive.

     

    Since I never saw this before the upgrade to 1TB I wonder if

    the free space calculation is getting some type of overflow error?

     

    The older disk was partitioned in the same proportion with the same

    partition names.

     

    The number of files hasn't changed very much and the errors appeared

    right after the new drive was installed.

     

    I have run chkdsk thoroughly - no bad blocks. Disk diagnostics show

    nothing. Nothing unusual in the SMART data. The disk is not fragmented.

     

    I use this system heavily and it is quite stable.

     

    Computer is an HP Pavilion with AMD Athlon 64 X2 Dual core 4200+.

    2 MB of RAM.

    Windows XP SP3 with all recent updates.

     

    I have posted this question on MS forums and some others, but got no helpful response so far.

     

×